„Człowiek nie żyje aby jadł, ale je aby żyć”

Słowa Sokratesa były  mottem spotkania piątoklasistów i szóstoklasistów                          z Zespołu Szkół w Pasierbcu z panią Agata Górką, dietetykiem Klinicznym                            z Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie.
         Pani dietetyk uświadomiła uczniom, że  prawidłowe odżywianie jest kluczem do zdrowia. Podstawą prawidłowej diety jest regularność i różnorodność posiłków zawierających podstawowe składniki odżywcze. Niezdrowe jedzenie zawierające ogromne ilości tłuszczu, cukru i innych substancji, o których niestety bardzo często nie mamy pojęcia, podjadanie pomiędzy posiłkami, brak aktywności fizycznej jest przyczyną wielu chorób. Najczęstszymi zaburzeniami występującymi u dzieci i młodzieży jest nadwaga i otyłość, które niestety mają negatywny wpływ na wszystkie aspekty zdrowia młodego człowieka. Pani dietetyk prosiła wszystkich zebranych uczniów aby zwracali uwagę na to co jedzą, na jakość produktu. Podkreśliła również, że należy czytać  informacje o wartości odżywczej produktów, przestrzegać terminów przydatności do spożycia jak również nie marnować żywności. Dane przedstawione na jednym ze slajdów dotyczące głodujących na świecie, są zatrważające.
Bardzo dziękujemy za wartościowy wykład  i zdrowy poczęstunek w postaci owoców i gorzkiej czekolady. Wszystkie wskazówki zawarte w  wykładzie były bardzo cenne,  rozbudziły pozytywną energię i stały się inspiracją do stworzenie zdrowych przekąsek przez uczniów klasy szóstej.                                                        
                                                                                               Alicja Banat